Een hart voor vastgoed

Hoe combineer je een oprechte interesse in mensen met een hart voor vastgoed? Peter nam afscheid van de (institutionele) vastgoedbeleggers en houdt zich bij Ymere nu bezig met de energietransitie van woningen. “Het gaat voornamelijk om samenwerken, er is flexibiliteit en je wordt uitgedaagd in het realiseren van de verduurzamingsopgave. 

Vastgoedprogrammeur bij Ymere

“Soms vind ik het lastig om keuzes te maken, ik vind namelijk veel dingen leuk om te doen. Maar mijn hart ligt wel bij vastgoed. Ik deed ooit MTS Werktuigbouwkunde en werkte als makelaar, bij commerciële beleggers, bij een vastgoedbeheerder en als assetmanager. Uiteindelijk begon het werk te wringen. Ik wilde huurders tevreden stellen, bij commerciële partijen kijken ze daar anders naar. Toen dacht ik: dit wil ik niet meer doen.” 

Eerder uitloggen om te kitesurfen

Peter begon aan een Master of Science in Real Estate (MSRE). “Wel een grappig verhaal. Ik kreeg een college door twee mensen van Ymere. Daarna keek ik op de site of er vacatures waren. Na een tijdje zag ik deze vacature voor vastgoedprogrammeur. Er volgden een brief en een paar fijne gesprekken. Toen heb ik een weloverwogen keuze gemaakt. Ja, ik kon ook kiezen voor een commerciëlere plek, met een auto van de zaak en een bonus. Maar ik wilde dit ervaren. Werk en privé zijn nu goed in balans, er is flexibiliteit. Bij drukte werk ik soms ‘s avonds nog wat, in rustiger tijden kan ik eerder uitloggen om te gaan kitesurfen. Dat geeft zo’n goed gevoel.” 

 

Naar gasloze woningen 

Wat houdt het eigenlijk in, vastgoedprogrammeur energietransitie? “Ik houd me bezig met hoe we de woningen in onze vastgoedportefeuille gasloos kunnen maken. Het gaat nu om circa 4.200 woningen. Financiën, data en beleid komen in deze functie samen. Energietransitie is een vrij nieuw onderwerp, waarvoor ik het programma schrijf. Ik onderzoek dus hoe we geld en capaciteit zo goed mogelijk kunnen inzetten voor de lange termijn. Daarvoor ga ik in gesprek met onder andere collega’s, de gemeente en het energiebedrijf. Het gaat echt om samenwerking. De Wet collectieve warmtevoorziening is momenteel nog niet vastgesteld. Het is ook aan mij om te bedenken: hoe krijgen we er beweging in, in deze regio? Ik zie kansen om van onderaf dingen naar een hoger niveau te tillen. Die verantwoordelijkheid pakken moet je wel leuk vinden.” 

1050 Goulmy Ymere Peter

Verder kijken dan stenen 

Die verantwoordelijkheid past Peter goed, hij heeft het sowieso naar zijn zin: “Ik ben een schakel in een groter geheel dat betaalbare woonruime realiseert. Ik zet me daar graag voor in. En ik kan hier mijn interesse in mensen kwijt, we kijken verder dan de stenen. Bij Ymere kun je bewoners helpen en je hebt fijne collega’s. Ik vind dat belangrijke afwegingen om voor een werkgever te kiezen. En je kunt hier in de breedte en de hoogte doorgroeien.” Heeft hij nog een tip voor mensen die bij Ymere willen werken? 

“Ga in gesprek met Ymere, is het meest laagdrempelige. Kom een kop koffie drinken, ik ga graag met je in gesprek om mijn ervaringen te delen en te luisteren naar jouw motivaties.”