Ik krijg echt alle vrijheid om ideeën uit te werken

Anna doet projecten op het gebied van wonen. Om de leefbaarheid te verbeteren bijvoorbeeld of om andere problemen te verhelpen.  “Mijn werk heeft impact op huurders en collega’s, wat ik doe heeft gelijk effect. Het is een mooie combinatie van denken en doen, van operationeel en strategie.”

Anna Simons projectleider Ymere

Hoe omschrijf je jouw werk in een notendop?

“Ik zoek oplossingen voor problemen in buurten of complexen. Het gaat dan niet alleen om overlast of huurachterstand. Ik kijk breder, ook met onze eigen data in het achterhoofd. Waar is de leefbaarheid in het gedrang? Ik kijk dan wie we nodig hebben om dit op te lossen, zowel binnen als buiten Ymere.” Maar dit is niet alles. Anna: “Ook werk ik aan centrale projecten. Bijvoorbeeld het verbeteren van de processen rondom ons cameratoezicht in complexen. Of de ontwikkeling van onze instrumenten om op leefbaarheid te sturen. Inmiddels ben ik wel een beetje beroepsgedeformeerd. Als ik door de stad fiets denk ik vaak: Hoe staat het er nu bij in die wijk? Of dan zie ik iets en denk ik: hier moeten we misschien ook maar eens een project van maken.”

Hoe kwam je op deze plek terecht?

“Ik ben opgeleid als sociaal geograaf. Via de Universiteit van Amsterdam (UvA) en hun ‘duaal leren programma’ met een corporatie liep ik stage en schreef ik mijn scriptie bij een woningcorporatie. Daar ben ik toen blijven plakken. Na een paar jaar maakte ik een uitstapje naar een ICT-bedrijf. Dat was ook leuk, maar ik miste toch de maatschappelijke kant. Deze vacature bij Ymere was precies wat ik zocht, in juni 2019. Onlangs nog stond ik in een zaaltje op de UvA aan studenten uit te leggen over ons werkveld. En toen dacht ik: Ja, ik doe nu eigenlijk precies wat ik met die studie wilde. En tegelijkertijd zag ik die studenten ook denken: dus dit zou ik kunnen doen na mijn afstuderen. Een mooi moment.”

5368 Goulmy Ymere Anna LOW

Wat maakt jouw werk zo leuk?

“Ik heb impact op huurders en collega’s en ik heb een vrije rol. Ik krijg echt alle vrijheid om ideeën uit te werken en dat wordt ook erg gewaardeerd. In mijn functie kun je daardoor heel erg je eigen ontwikkeling bepalen. Ik wil bijvoorbeeld graag grote, ingewikkelde projecten doen en mijn hersens laten kraken. Zulke projecten krijg ik dan ook. Je moet wel heel zelfstandig kunnen werken en je moet stevig in je schoenen staan in deze functie. Want het kan gebeuren dat je iets doet waar huurders(commissies) niet blij mee zijn. Er is bovendien best een hoge werkdruk, maar dat ervaar ik niet als vervelend. Eerder als lekker dynamisch en snel schakelen.”

5392 Goulmy Ymere Anna LOW

Wat is volgens jou typisch Ymere?

“Dat we betrokken zijn bij de gebieden waarin we werken. Er is ook veel collegialiteit, mensen zijn altijd bereid om mee te werken. Dat is prettig samenwerken. Bij Ymere is ook iedereen welkom, iedereen kan zich hier thuis voelen denk ik. Als verbeterpunt zie ik wel dat we meer over de schuttingen van de verschillende afdelingen leren kijken. Dus dat we soms wat integraler naar iets kijken.”